Tunnustusta Tuunaajamutsille - Vuoden luovin!

Sain eilen huikean tunnustuksen Kestävän kehityksen tila ja tulevaisuus -seminaarissa. 

Finlandia-talon tilaisuudessa annettiin tunnustusta esimerkillisille kestävän kehityksen toimenpidesitoumuksille. Konkreettisilla ja uutta luovilla toimenpidesitoumuksilla eri tahot sitoutuvat edistämään kansallisten tavoitteiden toteutumista. Tunnustuksen saivat Maj ja Tor Nesslingin Säätiö, Tuunaajamutsi eli Annakaisa Kilpinen, Meriteollisuus ry sekä From Waste to Taste ry. Vuoden vaikuttavimpana sitoumuksena palkittiin ympäristöministeriön ja Kaupan liiton Green Deal eli muovikassisitoumus. Elämäntyöstä myönnettiin erikoistunnustus kestävän kehityksen toimikunnan emerituspääsihteeri Sauli Rouhiselle. 

Tuunaajamutsi palkittiin Vuoden luovin -kategoriassa seuraavin perusteluin:

Tämä toimija näyttää, että yksikin ihminen voi vaikuttaa. Hän innostaa sitoumuksessaan muita ja vaikuttaa konkreettisesti uusiokäyttämään ja tuunaamaan vanhasta uutta ja käyttökelpoista. Hänen työpajoissa on ollut osallistujia neljästä sataan henkeen ja ikähaitari on ollut kahdesta kahdeksaankymmeneen. Toimija todella konkretisoi kestävän kehityksen arvoja hauskasti ja luovasti.
— Annika Lindblom, Kestävän kehityksen toimikunnan pääsihteeri,
Vuoden luovin sitoumus, Tuunaajamutsi.jpg

Reilun kahden vuoden yrittäjäurani aikana työpajoissani on ollut tuunaamassa johtoryhmistä harrastekerhoihin, pelisuunnittelijoista virkamiehiin, hoivatyöntekijöistä koodareihin, mainosväestä Marttoihin, opettajista oppilaisiin ja palaute on ollut häkellyttävän positiivista ja kannustavaa.

Tänä kesänä on edessä uusi aluevaltaus, festivaalikiertue. Tuunaajamutsi on innostamassa festarikansaa uusiokäyttöön ja käsillä tekemiseen Himos Juhannuksessa, Iskelmä Festivaleilla ja Jysärissä. Ehkä nähdään siellä?

Kestävän kehityksen sitoumukseen voi kuka tahansa lähteä mukaan, kun idea on tarpeeksi innovatiivinen, uutta luova ja kestävää kehitystä edistävä. Joko sinä tai yrityksesi olette mukana?
 

kestävän kehityksen sitoumus yhteiskuva.jpg

Tuunaamalla parempaa vuorovaikutusta tiimien välille

Case kuvaus: Kuusakoski Oy henkilökuntatapahtuma

Kuusakoski Oy:ssä suunniteltiin henkilökuntatapahtumaa ja ohjelmaksi etsittiin uudenlaista, yhteisöllisyyttä ja yrityksen arvoja tukeva ohjelmaa. Yritys on kierrätysliiketoiminnan edelläkävijä, ympäristöstä huolehtiva kierrätyspalveluratkaisujen tuottaja ja alan kansainvälinen osaaja.

Kuusakoski Oy:n pääkonttorissa Espoon Tapiolassa työskentelee n. 40 henkeä, pääsääntöisesti tukitoiminnoissa.  Työskentely tapahtuu tiimeissä ja työtilat on jaettu näiden tiimien mukaan. Koko toimiston yhteistä tekemistä ja kohtaamisia on melko vähän. Henkilökuntatapahtuman kautta haettiin lisää tiimien välisiä kohtaamisia ja yhteistä tekemistä. Lisäksi neuvottelutilaksi muutettu kirjastohuone kaipasi piristystä sekä sen äänimaisema pehmennystä.

Pääkonttorin Kiky-päivä oli sovittu helatorstaiksi ja Tuunaajamutsilta tilattiin yhteisöllisyyttä parantava ohjelma, joka liittyisi Kuusakosken liiketoimintaan ja tukisi yrityksen arvoja.

IMG_20180508_160510.jpg

Ohjelmaksi suunnittelin messumattotyöpajan, jossa tehdään yhdessä värikkäät, hälyä vaimentavat tekstiiliteokset neuvottelutilan seinälle. Messumattoa tulee runsaasti Kuusakosken Ekopark Lahden kierrätyslaitokselle, josta se jatkaa matkaansa Lahti Energialle poltettavaksi energiaksi. Käytetty messumatto on kuitenkin erinomainen materiaali myös uusiokäytettäväksi. Materiaalivirrasta valikoitiin tilan väritykseen sopivat matot, jotka esivalmistelin sopivan kokoisiksi paloiksi.

Aamu alkoi mielenkiintoisella videoalustuksella. Professori Minna Huotilainen kertoi aivotutkimuksen näkökulmasta, miten käsillä tekeminen vaikuttaa mielen hyvinvointiin. Video tallennettiin myös yrityksen intranetiin, muidenkin toimipisteiden henkilökunnan nähtäväksi. Inspiraatiokuvien ja työpajaohjeistuksen jälkeen osallistujat jaettiin ryhmiin ja ryhdyttiin suunnittelemaan omaa teosta. Innokas puheensorina täytti huoneen ja alkoi syntyä mitä erilaisimpia teoksia, kukista ja perhosista valtamerilaivoihin, graafisia muotoja, esittävää taidetta ja mielikuvituksellisia struktuureja.

IMG_20180510_164758.jpg

Tapahtumassa päästiin tutustumaan paremmin kollegoihin, yhdessä tekeminen toi esiin työkavereista uusia piirteitä ja yhteisistä lopputuloksista oltiin selkeästi ylpeitä. Väki heittäytyi innolla luovaan tekemiseen.

Lämpimät kiitokset antoisasta tuunauspajasta! Paja toimi avaimet käteen -periaatteella - hyvin suunniteltu ja järjestetty! Osasimme odottaa päivästä antoisaa, mutta se ylitti silti odotukset.
Oli ihanaa touhuta kollegojen kanssa täysin jotain muuta kuin työjuttuja, ja nähdä heistä samalla myös uusia puolia. Saimme aikaan hienoa taidetta, yhdessä. Käsillä tekeminen myös selvästi rentoutti ja vapautti. Kun ammattilainen hoiti järjestelyt, oli helppoa antaa luovuuden viedä. Suosittelen lämpimästi!
— Minna Palotie, Executive Assistant, Kuusakoski Oy

Taulut koottiin yhteiseksi, akustiikkaa parantavaksi ja värikkääksi kollaasiksi neuvotteluhuoneen seinälle, jossa ne muistuttavat yhteisestä tekemisen kulttuurista, viestivät yrityksen arvoista ja herättävät keskustelua niistä myös asiakkaiden kanssa.

Kuusakoski ja Tuunaajamutsin ohjelmat.jpg

Lue lisää Kuusakoskesta täältä

Lisätietoa messumattotyöpajasta löydät täältä.