Unelmasta todeksi

Fintelligensin biisin sanat ”Varo mistä unelmoit, se voi toteutua” ovat käymässä toteen kohdallani. Vaihdan 1.1.2016 vakituisen palkkatyöni päätoimiseksi yrittäjyydeksi intohimoni, kierrätystuunauksen ja kädentaitojen edistämisen pariin.

Ajatus omasta yrityksestä on hautunut mielessä jo pitkään. Viimevuodet palkollisena ITC-yrityksessä ovat olleet mielenkiintoisia ja antoisia. Usein on kuitenkin tuntunut siltä, että työni tulokset katoavat bittiavaruuteen. Olen kaivannut konkretiaa, työn imua ja arvojeni mukaista tarkoitusta työlleni.

Tätä kaikkea olen kokenut tuunausharrastuksen parissa. Olen järjestänyt palkkatyön ohessa erilaisia tuunauspajoja. Kun ne on innostuneesti otettu vastaan ja lähipiirikin kannusti muutokseen, päätin että juuri nyt on oikea hetki keskittyä siihen mitä oikeasti haluan työkseni tehdä. Kysymys ei ole elämän leppoistamisesta ja pienestä puuhastelusta harrastuksen parissa, vaan vastuunotosta omasta toimeentulosta ja myös meidän kaikkien tulevaisuudesta. Luonnonvarojen ehtyminen ja ilmastonmuutos ovat suurimpia ongelmiamme ja näiden ongelmien ratkaisemista haluan omalta osaltani yritystoiminnallani edistää.

Luonnonvarat hupenevat ja silti heitämme käyttökelpoista raaka-ainetta kaatopaikoille. Sitran mukaan Suomessa jää 54 prosenttia jätteestä kokonaan kierrättämättä ja uudelleenkäyttämättä. Tekstiilijätteen kaatopaikkakielto tulee voimaan v 2016 alusta, joten jätteen määrän vähentäminen on erittäin ajankohtaista. Huolto, uudelleenkäyttö ja uudelleenvalmistus ovat arvokkaimpia jätteen hyödyntämistapoja. Poistotekstiili on erityisen hankala kierrättää, sillä sen käsittely vaatii paljon manuaalista työtä.

Kokemukseni on, että juuri tämä manuaalinen, omin käsin tehtävä työ on rentouttavaa vastapainoa digitalisoituvassa arjessa. Käsillä tekeminen edistää tutkitusti myös mielen hyvinvointia. Omin käsin tehdyn uusiotuotteen aikaansaaminen omista tai toisten roskista on erittäin palkitsevaa. Kun tehdyllä tuotteella on tarina, tuotetta myös arvostaa enemmän.

Yritykseni, Tuunajamutsi keskittyy jätteen, erityisesti poistotekstiilin uudelleenkäytön edistämiseen järjestämällä luovuutta edistäviä kierrätystuunauspajoja ryhmille. Tuuunaajamutsin voi tilata paikalle vaikka yrityksen virkistyspäivään tai asiakastapahtumaan konkretisoimaan kestävän kehityksen arvoja hauskaksi ja palkitsevaksi toiminnaksi. Tuunaajamutsi tuo mukanaan ompelukoneet ja tarvikkeet, esivalmistelen materiaalit ja opastaa kierrätystuunauksen saloihin.

Yön pimeinä tunteina uusi tilanne ja yrittäjän toimeentulon epävarmuus pelottaa, mutta uskon kuitenkin, että olen oikealla tiellä. Mikään ei muutu jos ei sitä itse muuta. Meni syteen tai saveen, lopetan omalta osaltani ”sitku, mutku ja voiku” –elämän ja astun rohkeasti uuteen vuoteen 2016. Yrittäjänä.

Tuunailemisiin!

terveisin

Annakaisa alias Tuunajamutsi