Kuutonen kässässä, voinko mä edes osallistua?

Näin kysyi yksi kierrätysnahkalaukkukurssista kiinnostunut. Kysyjällä oli mennyt usko omaan osaamiseen koulun käsityötunnilla, mutta käsillä tekeminen edelleen kiinnosti. Hienoa! Juuri tällaisiä, pientä kannustusta kaipaavia osallistujia tuunaustyöpajoihini toivonkin. 

Digitalisoituvassa arjessa käsillä tekeminen jää helposti ergonomisen näppäimistön näpyttelyyn ja älylaitteen sileän lasin hipaisuun. Kädentaidot ruostuvat arkisen harjoituksen puutteessa kun autoja ei enää ropata, käsin ei kirjoiteta, tiskata tai pyykätä. 

Aivotutkimuksissa on todettu käsillä tekemisen myönteiset vaikutukset mm. mielialaan, stressistä palautumiseen, keskittymiseen ja oppimiseen. Olemme kädellisiä, voimme paremmin, kun käsillä ja tuntoaistilla on töitä.  
  
Luovuusvalmentaja ja taideterapeutti Krista Launonen kirjoittaa kirjassaan Luovuus lähtee käsistä miten käsillä tekeminen on yksi parhaista tavoista saada oma luovuutensa käyttöön. Kun kädet käyvät, aivot pysyvät virkeinä, on helpompi ohittaa mielen rajoitteet, keskittyä ja päästä flowhun.

Me kaikki olemme luovia, mutta mm. epäonnistumisen pelko estää luovuuden käyttämistä. Yksi keino pelon voittamiseen on käyttää käsitöissä kierrätysmateriaalia, kuten nahkalaukkukurssilla vanhoja nahkatakkeja. Kun materiaali on jo kertaalleen käytettyä ja matkalla roskiin, uskaltaa jokainen kokeilla mitä omin käsin syntyy.

Vastaus kuutosen kässäläisen kysymykseen oli "Tottakai voit!", luonnollisesti.  Kursseilla opastan kädestä pitäen tuunauksen saloihin.  Ja voi sitä riemua, kun kuutosen kässäläinen sai oman, upean, kierrätysnahkaisen laukkunsa ensimmäisenä valmiiksi. Jos arvosanoja olisi jaettu, lopputuloksesta olisi tullut täysi kymppi!

Tuunauspajat sopivat hyvin myös työyhteisön virkistykseksi, kokouksen kevennykseksi ja jäänmurtajaksi asiakastapahtuman alkuu. Tutustu ideoihin täällä