Ensin työ, sitten huvi, vai sittenkin päinvastoin?

Sain taannoin tarjouspyynnön erään kansainvälisen organisaation Suomen johdon suunnittelupäivän oheisohjelmasta: "jotain kivaa yhteistä käsillä tekemistä kokouksen päätteeksi". Siis perinteisesti ensin työt ja sitten huvi.

Koska kyse oli suunnittelupäivästä, ehdotin kuitenkin, että otettaisiin kiva yhteinen käsillätekeminen heti kokouspäivän alkuun. Suosittelin ohjelman kääntämistä, koska käsillä tekeminen on yksi parhaista tavoista saada luovuus käyttöön, ja sitähän suunnittelupäivässä juuri tarvitaan, jotta keksitään luovia, uusia ideoita toiminnan kehittämiseen. 

Tapahtuman tilaaja innostui ajatuksesta ja kokouspäivän koittaessa aloitimme aamun taittelemalla origameja kierrätysmateriaalista, järjestön omista vanhentuneista vuosikertomuksista. 

Aivotutkija kannustaa käsillä tekemiseen

Origamien taittelu on hyvää aivojumppaa, se kehittää kolmiulotteista hahmotuskykyä ja kärsivällisyyttä. Aivotutkija Minna Huotilaisen mukaan kahdella kädellä tekeminen aktivoi molempia aivopuoliskoja ja parantaa aivopuoliskojen yhteistyötä. Digitalisoituvassa maailmassa käsillämme on nykyään liian vähän tehtävää. Ihmisen tunto- ja motorinen järjestelmä laaja ja käsitöiden tekeminen stimuloi monipuolisesti aivoja. 

Osallistujat kokivat kädentaito-ohjelman erittäin positiiviseksi

Hetken hämmennyksen ja sitä seuranneen innokkaan taittelun jälkeen koossa oli lähes 200 origamiperhosta, joista kokosimme näyttävän mobilen. Yhdessä tehty mobile koristaa nyt järjestön kahvihuonetta ja muistuttaa suunnittelupäivästä ja yhdessätekemisen voimasta. 
Osallistujat kokivat kädentaito-ohjelman erittäin positiiviseksi, palautekyselyssä ohjelma sai lähes täydet pisteet, 9½ kymmenen pisteen asteikolla.

Kokouksen alussa lyhyt kädentaito-ohjelma on siis hyvä tapa murtaa jäätä, saada osallistujat vapautumaan ja kommunikoimaan. Sen jälkeen kokouskin sujuu rennossa, innostuneessa ja luovassa ilmapiirissä. 

Kädentaito-ohjelma voi olla vaikka toimiston joulukoristeiden askartelua, nahkatöitä, betoniaskartelua tai mitä vaan yllättävää ja erilaista normaalista päivätyöstä. Tietotyötä tekevälle on erittäin palkitsevaa saada jotain konkreettista aikaiseksi omin käsin. Yhdessä tekeminen hitsaa tiimiä yhteen. Kun työstettävä materiaali on kierrätettyä, uskaltaa jokainen kokeilla mitä omin käsin syntyy, ja luontokin kiittää!

Katso vinkkejä kestävän kehityksen kädentaito-ohjelmista täältä

Kuutonen kässässä, voinko mä edes osallistua?

Näin kysyi yksi kierrätysnahkalaukkukurssista kiinnostunut. Kysyjällä oli mennyt usko omaan osaamiseen koulun käsityötunnilla, mutta käsillä tekeminen edelleen kiinnosti. Hienoa! Juuri tällaisiä, pientä kannustusta kaipaavia osallistujia tuunaustyöpajoihini toivonkin. 

Digitalisoituvassa arjessa käsillä tekeminen jää helposti ergonomisen näppäimistön näpyttelyyn ja älylaitteen sileän lasin hipaisuun. Kädentaidot ruostuvat arkisen harjoituksen puutteessa kun autoja ei enää ropata, käsin ei kirjoiteta, tiskata tai pyykätä. 

Aivotutkimuksissa on todettu käsillä tekemisen myönteiset vaikutukset mm. mielialaan, stressistä palautumiseen, keskittymiseen ja oppimiseen. Olemme kädellisiä, voimme paremmin, kun käsillä ja tuntoaistilla on töitä.  
  
Luovuusvalmentaja ja taideterapeutti Krista Launonen kirjoittaa kirjassaan Luovuus lähtee käsistä miten käsillä tekeminen on yksi parhaista tavoista saada oma luovuutensa käyttöön. Kun kädet käyvät, aivot pysyvät virkeinä, on helpompi ohittaa mielen rajoitteet, keskittyä ja päästä flowhun.

Me kaikki olemme luovia, mutta mm. epäonnistumisen pelko estää luovuuden käyttämistä. Yksi keino pelon voittamiseen on käyttää käsitöissä kierrätysmateriaalia, kuten nahkalaukkukurssilla vanhoja nahkatakkeja. Kun materiaali on jo kertaalleen käytettyä ja matkalla roskiin, uskaltaa jokainen kokeilla mitä omin käsin syntyy.

Vastaus kuutosen kässäläisen kysymykseen oli "Tottakai voit!", luonnollisesti.  Kursseilla opastan kädestä pitäen tuunauksen saloihin.  Ja voi sitä riemua, kun kuutosen kässäläinen sai oman, upean, kierrätysnahkaisen laukkunsa ensimmäisenä valmiiksi. Jos arvosanoja olisi jaettu, lopputuloksesta olisi tullut täysi kymppi!

Tuunauspajat sopivat hyvin myös työyhteisön virkistykseksi, kokouksen kevennykseksi ja jäänmurtajaksi asiakastapahtuman alkuu. Tutustu ideoihin täällä

 

Verhoilua ja Habitare-lippujen arvonta

Tämä postaus kannattaa lukea loppuun asti, mikäli halajat lippuja kaikkien sisustajien mekkaan, Habitare messuille! 

Ensin ruohonjuuritason tarvelähtöistä tavis-sisustusta: 

Mies hankki aikanaan työhuoneeseensa kätevät, pinottavat pikkutuolit Ikean toimistokalustepuolelta. Nyt niitä tarvittiin pari lisää, mutta harmittavasti tuolimalli oli jo poistunut mallistosta, eikä samanlaisia enää mistään myymälästä löytynyt. Pelastus löytyi taas Kierrätyskeskuksesta! Kun heinäkuussa kävin pitämässä betonityöpajaa Kierrätyskeskuksen Suomenojan kaupassa, silmiin osui kaksi juuri samanlaista tuolia. Nämä tuolit olivat muuten hyväkuntoisia, mutta molempien verhoilu oli auringon haalistama. Villakangaspäällysteiset selkänoja ja istuinosa oli kiinnitetty ruuveilla metallirunkoon, joten uudelleen verhoilu olisi helppoa. Vaikka investointi oli valtaisa, yhteensä 4 euroa, kaappasimme tuolit mukaan. 

Vasemmalla alkuperäinen Ikea verhoilu ja oikealla Tuunaajamutsin versio.

Vasemmalla alkuperäinen Ikea verhoilu ja oikealla Tuunaajamutsin versio.

Harmi vie, kuosilla ei tässä saanut revitellä, vaan miehen mielestä kankaan piti olla mahdollisimman lähellä alkuperäistä, hillityn tyylikästä (tylsää?) grafiitin harmaata. Vanhan ompelijatädin kangasjäämistöstä löytyi juuri sopiva musta villakangaspala. 

Viime viikonloppuna oli vihdoin aikaa verhoilulle, ja se kävikin yllättävän nopeasti. Irroitin vanhat istuinosan päälliset ja leikkasin niitä kaavoina käyttäen uudet osat, huolittelin saumurilla reunat ja ammuin niittipistoolilla paikalleen. Selkänojan alkuperäinen kangas oli niitattu uraan eikä niittejä saanut helposti poistettua, joten jätin vanhan kankaan paikoilleen, ompelin uudesta villakankaasta vanhan päälle pussin ja suljin sen käsin ommellen. Sitten vaan osat takaisin ja ruuvit kiinni. Valmista tuli nopeasti ja ekologisesti! Eikä lopputulos häpeä ollenkaan alkuperäisen rinnalla.

Hauskempia kierrätettyjen huonekalujen verhoiluja löytyy Kierrätyskeskuksen Plan B:n valikoimista. Niihin pääset tutustumaan lähemmin vaikka Habitare-messuilla. Kierrätyskeskus ystävällisesti lahjoitti kaksi messulippua arvottavakseni. Käy siis klikkaamassa Tykkää -nappia Tuunaajamutsin Facebook sivuilla ja jätä kommentti millaisen tuunaustyöpajan sinä haluaisit työyhteisön virkistyspäivän ohjelmaksi. Samalla osallistut Habitare-lippujen arvontaan. 
Arvonnan suoritan sunnuntaina 4.9. klo 20.00 ja voittajalle ilmoitan Facebookin yksityisviestillä. Liput postitan sovittuun osoitteeseen maanantaina 5.9.

Plan B:n hauskempia verhoiluja

Plan B:n hauskempia verhoiluja

Habitare-messut pidetään Pasilan messukeskuksessa 7.-11.9.2016.

Betonikoukussa

Betoniaskartelu on koukuttavaa hommaa. Pölyistä, sotkuista, raskastakin, mutta niin hauskaa kesäpuuhaa! Maanantaina vedin betonityöpajan Suomenojan Kierrätyskeskuksen terassilla. Valoimme sata kiloa betonia kierrätysmuotteihin kovettumaan vaaseiksi, kynttilänjaloiksi, kulhoiksi ja ruukuiksi. Eilen oli jännä hetki, kun muotit poistettiin ja luomuksen paljastuivat. Töiden lopulliseen kuivumiseen menee vielä reilu viikko, mutta näistä kuvista saa jo hyvän käsityksen lopputuloksista. Melkoisen komeita ja rouhean trendikkäitä niistä tuli, vai mitä?

Seuraavan betonityöpajan järjestän torstaina 28.7.2016 klo 17.00 Espoossa Kauppa&Galleria Tallissa. Tervetuloa mukaan! Täällä ilmoittautumisohjeet https://www.facebook.com/events/499872090207013/.

Tai tilaa betonipaja vaikka työpaikan virkistyspäivän ohjelmaksi. 

Hello Hobbyn Aleksi kävi kuvaamassa videon betonimylläreistä työn touhussa. Kurkka tästä tunnelmia: