Olen mukana Naisten Pankin yrittäjältä yrittäjälle -hankkeessa. Tule mukaan ja tuunataan yhdessä naiselle ammatti
Read MoreHeijastin on halpa henkivakuutus
Heijastinten askartelu on tarpeellista ja hauskaa! Täällä ohjevideo miten voit tehdä itse kolmiulotteisen heijastinkuution.
Read MoreBetonihommissa kartanon kabinetissa
Älä tule paha kakku, tule hyvä kakku! Mitä tapahtui kun betonia tuotiin kartanon kokoustilaan?
Read MoreMeetings & Events tapahtumassa innostetaan kestävän kehityksen valintoihin
Tuunaajamutsi on innolla mukana yhdessä EasyFairsin ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kanssa 5-6.9.2017 Messukeskuksessa järjestettävässä Meetings & Events tapahtumassa innostamassa tapahtumajärjestäjiä kestävän kehityksen ratkaisuihin.
Read MoreKäsi on käsittämiselle tärkeä
Neurologi Kiti Müller kiteyttää tietämättään Tuunaajamutsin liikeidean. Käsi on käsittämiselle tärkeä!
Read MoreMitä pukumiesten kanssa voi tuunata?
Tuunaus sopii pukumiehillekin. Tehdään uutta vanhoista, siipeensäsaaneista mainoskravateista ja pieneksi käyneistä pukupaidoista.
Read MorePoistomateriaalista uutta ja somaa
Karkkipaperiylijäämää uusiokäytettiin Fazer Visitor Centerissä.
Read MoreEnsin työ, sitten huvi, vai sittenkin päinvastoin?
Sain taannoin tarjouspyynnön erään kansainvälisen organisaation Suomen johdon suunnittelupäivän oheisohjelmasta: "jotain kivaa yhteistä käsillä tekemistä kokouksen päätteeksi". Siis perinteisesti ensin työt ja sitten huvi.
Koska kyse oli suunnittelupäivästä, ehdotin kuitenkin, että otettaisiin kiva yhteinen käsillätekeminen heti kokouspäivän alkuun. Suosittelin ohjelman kääntämistä, koska käsillä tekeminen on yksi parhaista tavoista saada luovuus käyttöön, ja sitähän suunnittelupäivässä juuri tarvitaan, jotta keksitään luovia, uusia ideoita toiminnan kehittämiseen.
Tapahtuman tilaaja innostui ajatuksesta ja kokouspäivän koittaessa aloitimme aamun taittelemalla origameja kierrätysmateriaalista, järjestön omista vanhentuneista vuosikertomuksista.
Aivotutkija kannustaa käsillä tekemiseen
Origamien taittelu on hyvää aivojumppaa, se kehittää kolmiulotteista hahmotuskykyä ja kärsivällisyyttä. Aivotutkija Minna Huotilaisen mukaan kahdella kädellä tekeminen aktivoi molempia aivopuoliskoja ja parantaa aivopuoliskojen yhteistyötä. Digitalisoituvassa maailmassa käsillämme on nykyään liian vähän tehtävää. Ihmisen tunto- ja motorinen järjestelmä laaja ja käsitöiden tekeminen stimuloi monipuolisesti aivoja.
Osallistujat kokivat kädentaito-ohjelman erittäin positiiviseksi
Hetken hämmennyksen ja sitä seuranneen innokkaan taittelun jälkeen koossa oli lähes 200 origamiperhosta, joista kokosimme näyttävän mobilen. Yhdessä tehty mobile koristaa nyt järjestön kahvihuonetta ja muistuttaa suunnittelupäivästä ja yhdessätekemisen voimasta.
Osallistujat kokivat kädentaito-ohjelman erittäin positiiviseksi, palautekyselyssä ohjelma sai lähes täydet pisteet, 9½ kymmenen pisteen asteikolla.
Kokouksen alussa lyhyt kädentaito-ohjelma on siis hyvä tapa murtaa jäätä, saada osallistujat vapautumaan ja kommunikoimaan. Sen jälkeen kokouskin sujuu rennossa, innostuneessa ja luovassa ilmapiirissä.
Kädentaito-ohjelma voi olla vaikka toimiston joulukoristeiden askartelua, nahkatöitä, betoniaskartelua tai mitä vaan yllättävää ja erilaista normaalista päivätyöstä. Tietotyötä tekevälle on erittäin palkitsevaa saada jotain konkreettista aikaiseksi omin käsin. Yhdessä tekeminen hitsaa tiimiä yhteen. Kun työstettävä materiaali on kierrätettyä, uskaltaa jokainen kokeilla mitä omin käsin syntyy, ja luontokin kiittää!
Katso vinkkejä kestävän kehityksen kädentaito-ohjelmista täältä
Kuutonen kässässä, voinko mä edes osallistua?
Näin kysyi yksi kierrätysnahkalaukkukurssista kiinnostunut. Kysyjällä oli mennyt usko omaan osaamiseen koulun käsityötunnilla, mutta käsillä tekeminen edelleen kiinnosti. Hienoa! Juuri tällaisiä, pientä kannustusta kaipaavia osallistujia tuunaustyöpajoihini toivonkin.
Digitalisoituvassa arjessa käsillä tekeminen jää helposti ergonomisen näppäimistön näpyttelyyn ja älylaitteen sileän lasin hipaisuun. Kädentaidot ruostuvat arkisen harjoituksen puutteessa kun autoja ei enää ropata, käsin ei kirjoiteta, tiskata tai pyykätä.
Aivotutkimuksissa on todettu käsillä tekemisen myönteiset vaikutukset mm. mielialaan, stressistä palautumiseen, keskittymiseen ja oppimiseen. Olemme kädellisiä, voimme paremmin, kun käsillä ja tuntoaistilla on töitä.
Luovuusvalmentaja ja taideterapeutti Krista Launonen kirjoittaa kirjassaan Luovuus lähtee käsistä miten käsillä tekeminen on yksi parhaista tavoista saada oma luovuutensa käyttöön. Kun kädet käyvät, aivot pysyvät virkeinä, on helpompi ohittaa mielen rajoitteet, keskittyä ja päästä flowhun.
Me kaikki olemme luovia, mutta mm. epäonnistumisen pelko estää luovuuden käyttämistä. Yksi keino pelon voittamiseen on käyttää käsitöissä kierrätysmateriaalia, kuten nahkalaukkukurssilla vanhoja nahkatakkeja. Kun materiaali on jo kertaalleen käytettyä ja matkalla roskiin, uskaltaa jokainen kokeilla mitä omin käsin syntyy.
Vastaus kuutosen kässäläisen kysymykseen oli "Tottakai voit!", luonnollisesti. Kursseilla opastan kädestä pitäen tuunauksen saloihin. Ja voi sitä riemua, kun kuutosen kässäläinen sai oman, upean, kierrätysnahkaisen laukkunsa ensimmäisenä valmiiksi. Jos arvosanoja olisi jaettu, lopputuloksesta olisi tullut täysi kymppi!
Tuunauspajat sopivat hyvin myös työyhteisön virkistykseksi, kokouksen kevennykseksi ja jäänmurtajaksi asiakastapahtuman alkuu. Tutustu ideoihin täällä