Ohje farkunsaumakassiin

 

Siivoilin kahdeksan Tuunaajamutsi-vuoden aikana kertyneitä materiaalivarastojani ja valtavaa farkkulaatikkoa kaivellessa olin jo heittämässä kassillista irtileikattuja katesaumoja roskiin. Tuli mieleen, että tämän vuoden käsityötekniika on korin punonta ja päätin kokeilla millaisen korin katesaumoista voisi tehdä yhdistämällä niitä toisiinsa siksakilla. Ei tullut koria, mutta tuli korimainen rantakassi ja vielä kaveriksi reilun kokoinen, vetskarilla suljettava olkalaukku.

Tarvikkeet

  • farkkujen tuplatikattuja katesaumoja

  • muutama vyölenkki

  • nahkavyö tai vyötärökaitale laukun hihnaksi

  • Pari taskua sisä-ja ulkopuolelle

  • pari avainrengasta ja karabiinihaka esim vanhasta avainnauhasta

  • iso rulla sopivan väristä polyesterlankaa

  • vahva ompelukone, jossa leveä siksak ommel ja farkkuneula

Leikkasin farkkujen katesaumat irti lahkeista ja takakappaleista. Saumoja tarvittiin eilusti, kassin koosta riippuen jopa 30 metriä. Yksissä isoissa aikuisten farkuissa on noin 2 m katesaumaa, joten tähän rantakassiin meni saumat noin 15 farkkuparista.

Testailin erilaisia pohjamalleja ja parhaaksi rantakassiin osoittautui erillinen katesaumoista ommeltu pohjasoikio ja vetoketjukassiin isompi, kulmista pyöristetty suorakaide vetoketjulliseen olkalaukkuun.

Rantakassin pohja

Vetoketjullisen olkalaukun pohja

Pohjasoikiota varten leikkasin katesaumoista 5 noin 10-15 cm pätkää, yhdistin ne siksakilla sivuista yhteen ja pyöristin molemmat päädyt. Tämän pohjasoikion ympärille ompelin spiraalina pitkäksi nauhaksi liitetyt katesaumat. Yhdistin ne ompelemalla saumanpätkien päät yhteen leveällä siksakilla .

Leikkasin yhtenäisen nauhan toisen pään viistosti kapenevaksi ja ompelin sen leveällä siksakilla soikean pohjapalan reunaan, jotta sain tasaisesti laajenevan spiraalin.

Jatkoin siksakin ompelua, kunnes sain riittävän suuren tasaisen pohja (rantakassi n 12 cm x 20 cm ja olkalaukku n 8 cm x 24 cm). Kassin muoto syntyi venyttämällä ommeltavaa suikaletta ja syöttämällä jo ommeltua osaa paininjalan alle. Kun olin muutaman kierroksen venyttänyt ommeltavaa saumaa, kulma kassin pohjan ja sivujen välille muodostua.

Jatkoin suikaleen ompelua, mutta en enää syöttänyt enää vasenta reunaa paininjalan alle, vaan ainoastaan venytin ommeltavaa suikaletta. Näin rantakassin muoto edelleen laajeni. Toiseen, vetoketjulliseen kassiin taas halusin suorat sivut, joten sen kohdalla lopetin suikaleen venytyksen ja annoin koneen vetää olempia reunoja samaan tahtiin.

Jatkoin siksakilla yhdistämistä kunnes kassin korkeus oli sopivaa, rantakassissa noin 36 cm ja vetoketjukassissa noin 28 cm xm. Lopuksi huolittelin vielä kassin yläreunan siksakilla.

Vuoria nämä kassit eivät tarvinneet, mutta taskuja sekä sisäpuolelle, että ulkopuolelle. Kiinnitin vielä vyölenkit joihin pujotin avainnauhasta irroitetun karabiinihaan ja avainrenkaan. Karabiinihaan ja avainrenkaan avulla laajasuisen rantakassin voi myös supistaa, jottei kassin sisältö houkuttele liikaa ohikulkijoita.

Rantakassiin sopiva kädensijat ompelin vanhasta nahkavyöstä. Vetoketjukassiin ei vielä sopivaa nahkaa löytynyt, joten olkahihnan tein vyötärökaitaleesta.

 
 

Farkun katesaumoista olkalaukku