Ilon kautta ilmastonmuutosta vastaan

Helsingin Sanomien kolumnissa Suvi-Anne Siimes kaipaa kannustavampaa ilmastokeskustelua:

Tappiomieliala ja syyllistäminen saavat vain harvat meistä yrittämään parastaan. Siksi ilmastokeskustelukin hyötyisi myönteisistä, ihmisiä innostamaan ja voimaannuttamaan pyrkivistä sävyistä.

Samaa mieltä, lannistamisen sijasta nyt tarvitaan innostusta!

Juuri tähän tuunausohjelmillani pyrin, inspiroimaan ja innostamaan kestävän kehityksen valintoihin. Eikä ohjelmissani jäädä vaan puheen tasolle, vaan ryhdytään myös toimeen. Luennoillani ja työpajoissa osallistujat saavat konkreettisia keinoja uusiokäyttöön ja tuunaukseen, oivaltavat, että jäte onkin arvokas raaka-aine, joka kannattaa lajitella, kierrättää ja uusiokäyttää. Työpaja-osuudessa helpotetaan ilmastoahdistusta, hoidetaan tietotyöstä rasittunutta mieltä, koetaan yhteisöllisyyttä ja saadaan onnistumisen elämyksiä tekemällä itse ekologinen uusiotuote, jolla on tarina. Kädet käyvät, mieli lepää ja luonto kiittää!

Turhaan pelätään, että kestävä kuluttaminen on ilotonta ja ahdistavaa. Päin vastoin, se on monella tapaa palkitseva elämys. Kun tarpeellisen tuotteen eteen on nähnyt vähän vaivaa, arvostaa tuotetta enemmän. Kierrätyslöytöjen etsiminen kirppareilta ja kierrätyskeskuksista tuo tyydytystä enemmän kuin helppo uuden shoppailu. Vanhan tuunaaminen ja uusiokäyttö taas palkitsee meissä ajattelevan, ja liikkumaan tarkoitetun käsityöläisen, joka ihminen neurologin Kiti Müllerin mukaan pohjimmiltaan on.

Ohjeita omatoimituunaajille

Tiesitkö, että kotitalouksien kulutuksesta liikenteen, asumisen ja ruoan jälkeen tekstiilit kuormittavat ympäristöämme neljänneksi eniten? Tekstiilikulutus on kasvanut 1990 luvun alusta lähtien ja kiihtynyt valtavasti 2000-luvulla. Jokainen suomalainen hankkii vuosittain 13 kg uutta tekstiiliä, josta peräti 10 kg päätyy jätteeksi! 

Näin ei tarvitse olla sillä vaatetuunaus on helppoa, hauskaa ja palkitsevaa.  Täällä ohjeet miten miesten paidasta voit tuunata naisellisen röyhelöpaidan.

Ota yhteyttä kun tarvitset kestävän kehityksen kädentaito-ohjelmaa tapahtumaasi. Lue täältä millaisiin tapahtumiin tuunausohjelmat sopivat. Täältä voit lukea referenssejä.

Vähemmän jätettä, enemmän tuunausta!

Terveisin,
Tuunaajamutsi Annakaisa Kilpinen
p. 050-4027376

Inspiraatioluento kuva.JPG