Miten saadaan luovuutta lisää suunnittelupäivään? Case ARA

Sain pyynnön suunnitella ja toteuttaa luovuutta lisäävän aktiviteetin Asumisen rahoitus ja kehittämiskeskuksen (ARA) virkamiesten kehittämispäiville tammikuussa 2018. 

Taustaa

ARAn Asuntokanta ja valvonta -yksikössä oli syksyllä otettu käyttöön uusi verkkoasiointi ja paperi-lomakkeiden käsittelystä luovutaan. Kehittämispäivillä tavoitteena oli toiminnan tehostamiseksi löytää vaikuttavimmat keinot tehdä työtä ja luopua vähemmän vaikuttavista töistä. Tätä tavoitetta tukemaan haluttiin yhteinen aktiviteetti, joka rohkaisisi osallistujia ajattelemaan uudella tavalla.

Ohjelmaksi valittiin Tuunaajamutsin kirjansidontatyöpaja.
 
Kehityspäivien aloitusohjelmasta osallistujat tiesivät ainoastaan, että aamu aloitetaan luovalla yllätysohjelmalla.  Osallistujat arvailivat, onko ohjelmassa Jari Sarasvuon tai Tom Pöystin show, mutta yllättäen kokouspöydillä olikin naskaleita, neuloja, lankaa ja muuta käsityövälinettä ja materiaalia.

IMG_20180110_103020 (2).jpg

Ennen kirjansidontaan ryhtymistä alustin aktiviteetin kertomalla, miksi digitalisaation keskellä meidän kannattaa tehdä käsillä, miksi aivotutkijat suosittelevat käsitöitä, miten yksinkertainen askartelu vaikuttaa oppimiseen, keskittymiseen, stressistä palautumiseen ja luovuuteen. Alustuksen jälkeen jokainen valitsi esivalmistelluista materiaaleista mieleisen nahan ja muut tarvikkeet ja ryhtyi sitomaan omaa muistikirjaansa. Parin tunnin päästä jokaisella oli valmiina itse sidottu, ekologinenja uniikki muistikirja, johon kehittämispäivien muistiinpanot voitiin kirjata.
 

Tilaajan palaute Tuunaajamutsin ohjelmasta:

Kiitos työpajasta! Oman arvioni mukaan työpaja toimi erittäin hyvin juuri kehittämispäivien alussa. Kiireistä tietotyötä tekevät saivat jotain uutta tekemistä ja uudet ajatukset alkoivat virrata. Kehittämispäivillä pääsimme mielestäni pidemmälle kuin olin uskaltanut toivoa.
— Sami Turunen, Valvontapäällikkö, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus

Muiden osallistujien palaute työpajasta:

- ”Työpaja herätti runsaasti ajatuksia ja tämä jäi mieleen.” 
- ”Tosi hyvä” 
- ”Aion hankkia jonkin harrastuksen, jossa voin käyttää käsiä” 
- ”Aika meni kuin siivillä” 
- ”Mistä sait näin hyvän idean työpajaan?” 
- "Yllättävä ja työpäiviin verrattuna mukavasti erilaista keskittymistä vaativa asia."
- "Oli mukavaa aloittaa päivä tekemisellä joka oli mielenkiintoista ja lopputulos konkreettista."
- "Käsityöosuus ei innostanut koska en ole koskaan pitänyt käsitöistä/askartelusta ja se on minulle stressaavaa."
- "Tulos ei ollut mikään turhake. Toi esiin käsillä tekemisen tärkeyden!"

ARAlaisten uniikit ja ekologiset muistikirjat

ARAlaisten uniikit ja ekologiset muistikirjat

Avataanko yhdessä tietä luovuudelle ja innovoinnille? Ota yhteyttä annakaisa.kilpinen@tuunaajamutsi.fi tai 050-4027376

IMG_20180110_103037.jpg