Jouluaskartelua ylijäämätapetista

Viimeviikkoina olen ollut monessa yrityksessä vetämässä jouluista tuunausohjelmaa, kokouksen kevennykseksi, pikkujoulujen alkuun, tiimipalaverin ohjelmaksi tai ilmastoimaan aivoja hektisen työviikon päätteeksi. Mukava on ollut huomata, kuinka järjestäin kaikki, asiantuntijasta assistenttiin, viestintäväestä koodareihin, lakimiehistä lääkäreihin ovat nauttineet käsillä tekemisestä ja olleet yllättyneitä ja innoissaan hienoista lopputuloksista.

Paperitähti

Näissä työpajoissa tapettitähdet ovat olleet osallistujien suosikkeja. Tämä näyttävä, kolmiuloteinen tähti on helppo tehdä remontista ylijääneestä tapetista tai tapettimallikirjan sivuista.

Paperitähti ylijäämätapetista

Materiaaliksi sopii myös jämäkkä juliste tai esite. Jos käytät ohutta paperia, esim lahjapaperia, kannattaa käyttää pieniä, noin 10x10 cm kokoisia paperiarkkeja. Tapetista voit leikata vaikka 40x40cm kokoiset arkit suuria, ikkunaan ripustettavia tähtiä varten.

Tapetin tms paperin lisäksi tarvitset sakset, viivottimen tai mittanauhan, (kuuma)liimaa, silmäneulan ja siimaa ripustukseen.

Tässä kuvalliset ohjeet miten tapettitähti syntyy. Alkuperäisen idean löysin aikanaan Strömsön sivuilta

Rauhallista joulua ja onnellista, tuunauksen täyteistä uutta vuotta!

Toivottaa Tuunaajamutsi!

Ilon kautta ilmastonmuutosta vastaan

Helsingin Sanomien kolumnissa Suvi-Anne Siimes kaipaa kannustavampaa ilmastokeskustelua:

Tappiomieliala ja syyllistäminen saavat vain harvat meistä yrittämään parastaan. Siksi ilmastokeskustelukin hyötyisi myönteisistä, ihmisiä innostamaan ja voimaannuttamaan pyrkivistä sävyistä.

Samaa mieltä, lannistamisen sijasta nyt tarvitaan innostusta!

Juuri tähän tuunausohjelmillani pyrin, inspiroimaan ja innostamaan kestävän kehityksen valintoihin. Eikä ohjelmissani jäädä vaan puheen tasolle, vaan ryhdytään myös toimeen. Luennoillani ja työpajoissa osallistujat saavat konkreettisia keinoja uusiokäyttöön ja tuunaukseen, oivaltavat, että jäte onkin arvokas raaka-aine, joka kannattaa lajitella, kierrättää ja uusiokäyttää. Työpaja-osuudessa helpotetaan ilmastoahdistusta, hoidetaan tietotyöstä rasittunutta mieltä, koetaan yhteisöllisyyttä ja saadaan onnistumisen elämyksiä tekemällä itse ekologinen uusiotuote, jolla on tarina. Kädet käyvät, mieli lepää ja luonto kiittää!

Turhaan pelätään, että kestävä kuluttaminen on ilotonta ja ahdistavaa. Päin vastoin, se on monella tapaa palkitseva elämys. Kun tarpeellisen tuotteen eteen on nähnyt vähän vaivaa, arvostaa tuotetta enemmän. Kierrätyslöytöjen etsiminen kirppareilta ja kierrätyskeskuksista tuo tyydytystä enemmän kuin helppo uuden shoppailu. Vanhan tuunaaminen ja uusiokäyttö taas palkitsee meissä ajattelevan, ja liikkumaan tarkoitetun käsityöläisen, joka ihminen neurologin Kiti Müllerin mukaan pohjimmiltaan on.

Ohjeita omatoimituunaajille

Tiesitkö, että kotitalouksien kulutuksesta liikenteen, asumisen ja ruoan jälkeen tekstiilit kuormittavat ympäristöämme neljänneksi eniten? Tekstiilikulutus on kasvanut 1990 luvun alusta lähtien ja kiihtynyt valtavasti 2000-luvulla. Jokainen suomalainen hankkii vuosittain 13 kg uutta tekstiiliä, josta peräti 10 kg päätyy jätteeksi! 

Näin ei tarvitse olla sillä vaatetuunaus on helppoa, hauskaa ja palkitsevaa.  Täällä ohjeet miten miesten paidasta voit tuunata naisellisen röyhelöpaidan.

Ota yhteyttä kun tarvitset kestävän kehityksen kädentaito-ohjelmaa tapahtumaasi. Lue täältä millaisiin tapahtumiin tuunausohjelmat sopivat. Täältä voit lukea referenssejä.

Vähemmän jätettä, enemmän tuunausta!

Terveisin,
Tuunaajamutsi Annakaisa Kilpinen
p. 050-4027376

Inspiraatioluento kuva.JPG

Yllättävä festarielämys

Tänä kesänä pidin ensimmäistä kertaa tuunaustyöpajoja festivaaleilla. Nelonen Media Live tilasi Tuunaajamutsilta  ohjelmaa kolmelle festarille Himokselle: Himos Juhannukseen, Iskelmäfestivaaleille ja Jysäriin

Tapahtumajärjestäjä halusi ohjelman, jossa osallistujat tekisivät itselleen ekologisen festarimuiston. Materiaalina käytettäisiin festivaaliorganisaation omaa poistomateriaalia ja uusiotuotteen tulisi sopia kunkin festivaalin kohdeyleisölle.

Massatapahtumassa tuunauksen pitää olla helppoa, nopeaa, työvälineiden turvallisia käyttää sekä lopputuloksen liittyä jotenkin ko. festivaaliin. Suunnittelussa piti ottaa huomioon myös vaihtuvat sääolosuhteet, sillä tuunauspaikka oli ulkona, suojassa sateelta, mutta tuulen armoilla.

Näistä lähtökohdista ideoin erilaisia työpajavaihtoehtoja. Toteutettaviksi valittiin istuinalustat käytetystä messumatosta (Iskelmä-festarit) sekä avaimenperä/laukkutägi vanhoista festarirannekkeista ja kierrätysnahasta (Himos Juhannus ja Jysäri)

Työpaja oli avoinna non-stop useamman tunnin ajan per festaripäivä. Oman, ekologisen festarimuiston kävi askartelemassa päivittäin noin 70-100 henkeä.

Osallistujien palaute tuunausohjelmasta oli huikean positiivista.  Askartelu innosti niin parikymppisiä kuin kuusikymppisiäkin ja itselleni suurin yllätys oli, että lähes puolet tuunaajista oli miehiä. 

"Tämä oli festarin hauskin rasti" sanoi parikymppinen nuori mies askarreltuaan kierrätysmateriaalista oman festarimuiston Himos Juhannuksessa. Koko seurue oli innoissaan ja yllättynyt luovasta ja osallistavasta aktiviteetista. Pisteitä sateli myös festarijärjestäjälle kierrätysmateriaalin uusiokäytöstä.

"Tällaista hyvän mielen ohjelmaa saisi olla kaikissa tapahtumissa" tuumasi muuan Iskelmä Festivaalien osallistuja. "Todella hienoa, että käytetään kierrätysmateriaalia" 

”Siitä onkin yli 40 vuotta kun olen viimeksi askarrellut. Tää oli kivaa!" hehkutti kuusikymppinen herra Iskelmäfestivaaleilla.

Myös tapahtuman tuottaja oli tyytyväinen oheisohjelmaan:

Tuunauspajat puoltavat vastuullisia arvojamme tuottaa tapahtumia. Festareista jää aina ylimääräistä sekä käytettyä materiaalia, joiden hyödyntämistä pidämme todella tärkeänä.

Tuunauspajat olivat uusi ja erittäin pidetty festivaalien oheisohjelma. Asiakkaat pitivät erityisesti siitä, että tuunaus oli ilmaista sekä siitä, että he pääsivät tekemään jotain aivan erilaista. Oli hauska nähdä, kuinka festarikävijät uppoutuivat todella keskittyneesti tekemään eri pajoja iästä ja tapahtumasta riippumatta.
— Jessica Toivonen, Tuottaja, Nelonen Media Live Oy

Itsekin nautin kovasti festarikeikoista. Oli ilo ohjata hyväntuulista ja aidosti innostunutta festarikansaa luovaan tuunaamiseen live-musiikin tahtiin. 

Ota yhteyttä, kun tarvitset pieneen tai suureen tapahtumaasi kestävän kehityksen ohjelmaa.

Tuunailemisiin,
Annakaisa
puh 050-4027376
annakaisa.kilpinen@tuunaajamutsi.fi

Tunnustusta Tuunaajamutsille - Vuoden luovin!

Sain eilen huikean tunnustuksen Kestävän kehityksen tila ja tulevaisuus -seminaarissa. 

Finlandia-talon tilaisuudessa annettiin tunnustusta esimerkillisille kestävän kehityksen toimenpidesitoumuksille. Konkreettisilla ja uutta luovilla toimenpidesitoumuksilla eri tahot sitoutuvat edistämään kansallisten tavoitteiden toteutumista. Tunnustuksen saivat Maj ja Tor Nesslingin Säätiö, Tuunaajamutsi eli Annakaisa Kilpinen, Meriteollisuus ry sekä From Waste to Taste ry. Vuoden vaikuttavimpana sitoumuksena palkittiin ympäristöministeriön ja Kaupan liiton Green Deal eli muovikassisitoumus. Elämäntyöstä myönnettiin erikoistunnustus kestävän kehityksen toimikunnan emerituspääsihteeri Sauli Rouhiselle. 

Tuunaajamutsi palkittiin Vuoden luovin -kategoriassa seuraavin perusteluin:

Tämä toimija näyttää, että yksikin ihminen voi vaikuttaa. Hän innostaa sitoumuksessaan muita ja vaikuttaa konkreettisesti uusiokäyttämään ja tuunaamaan vanhasta uutta ja käyttökelpoista. Hänen työpajoissa on ollut osallistujia neljästä sataan henkeen ja ikähaitari on ollut kahdesta kahdeksaankymmeneen. Toimija todella konkretisoi kestävän kehityksen arvoja hauskasti ja luovasti.
— Annika Lindblom, Kestävän kehityksen toimikunnan pääsihteeri,
Vuoden luovin sitoumus, Tuunaajamutsi.jpg

Reilun kahden vuoden yrittäjäurani aikana työpajoissani on ollut tuunaamassa johtoryhmistä harrastekerhoihin, pelisuunnittelijoista virkamiehiin, hoivatyöntekijöistä koodareihin, mainosväestä Marttoihin, opettajista oppilaisiin ja palaute on ollut häkellyttävän positiivista ja kannustavaa.

Tänä kesänä on edessä uusi aluevaltaus, festivaalikiertue. Tuunaajamutsi on innostamassa festarikansaa uusiokäyttöön ja käsillä tekemiseen Himos Juhannuksessa, Iskelmä Festivaleilla ja Jysärissä. Ehkä nähdään siellä?

Kestävän kehityksen sitoumukseen voi kuka tahansa lähteä mukaan, kun idea on tarpeeksi innovatiivinen, uutta luova ja kestävää kehitystä edistävä. Joko sinä tai yrityksesi olette mukana?
 

kestävän kehityksen sitoumus yhteiskuva.jpg

Tuunaamalla parempaa vuorovaikutusta tiimien välille

Case kuvaus: Kuusakoski Oy henkilökuntatapahtuma

Kuusakoski Oy:ssä suunniteltiin henkilökuntatapahtumaa ja ohjelmaksi etsittiin uudenlaista, yhteisöllisyyttä ja yrityksen arvoja tukeva ohjelmaa. Yritys on kierrätysliiketoiminnan edelläkävijä, ympäristöstä huolehtiva kierrätyspalveluratkaisujen tuottaja ja alan kansainvälinen osaaja.

Kuusakoski Oy:n pääkonttorissa Espoon Tapiolassa työskentelee n. 40 henkeä, pääsääntöisesti tukitoiminnoissa.  Työskentely tapahtuu tiimeissä ja työtilat on jaettu näiden tiimien mukaan. Koko toimiston yhteistä tekemistä ja kohtaamisia on melko vähän. Henkilökuntatapahtuman kautta haettiin lisää tiimien välisiä kohtaamisia ja yhteistä tekemistä. Lisäksi neuvottelutilaksi muutettu kirjastohuone kaipasi piristystä sekä sen äänimaisema pehmennystä.

Pääkonttorin Kiky-päivä oli sovittu helatorstaiksi ja Tuunaajamutsilta tilattiin yhteisöllisyyttä parantava ohjelma, joka liittyisi Kuusakosken liiketoimintaan ja tukisi yrityksen arvoja.

IMG_20180508_160510.jpg

Ohjelmaksi suunnittelin messumattotyöpajan, jossa tehdään yhdessä värikkäät, hälyä vaimentavat tekstiiliteokset neuvottelutilan seinälle. Messumattoa tulee runsaasti Kuusakosken Ekopark Lahden kierrätyslaitokselle, josta se jatkaa matkaansa Lahti Energialle poltettavaksi energiaksi. Käytetty messumatto on kuitenkin erinomainen materiaali myös uusiokäytettäväksi. Materiaalivirrasta valikoitiin tilan väritykseen sopivat matot, jotka esivalmistelin sopivan kokoisiksi paloiksi.

Aamu alkoi mielenkiintoisella videoalustuksella. Professori Minna Huotilainen kertoi aivotutkimuksen näkökulmasta, miten käsillä tekeminen vaikuttaa mielen hyvinvointiin. Video tallennettiin myös yrityksen intranetiin, muidenkin toimipisteiden henkilökunnan nähtäväksi. Inspiraatiokuvien ja työpajaohjeistuksen jälkeen osallistujat jaettiin ryhmiin ja ryhdyttiin suunnittelemaan omaa teosta. Innokas puheensorina täytti huoneen ja alkoi syntyä mitä erilaisimpia teoksia, kukista ja perhosista valtamerilaivoihin, graafisia muotoja, esittävää taidetta ja mielikuvituksellisia struktuureja.

IMG_20180510_164758.jpg

Tapahtumassa päästiin tutustumaan paremmin kollegoihin, yhdessä tekeminen toi esiin työkavereista uusia piirteitä ja yhteisistä lopputuloksista oltiin selkeästi ylpeitä. Väki heittäytyi innolla luovaan tekemiseen.

Lämpimät kiitokset antoisasta tuunauspajasta! Paja toimi avaimet käteen -periaatteella - hyvin suunniteltu ja järjestetty! Osasimme odottaa päivästä antoisaa, mutta se ylitti silti odotukset.
Oli ihanaa touhuta kollegojen kanssa täysin jotain muuta kuin työjuttuja, ja nähdä heistä samalla myös uusia puolia. Saimme aikaan hienoa taidetta, yhdessä. Käsillä tekeminen myös selvästi rentoutti ja vapautti. Kun ammattilainen hoiti järjestelyt, oli helppoa antaa luovuuden viedä. Suosittelen lämpimästi!
— Minna Palotie, Executive Assistant, Kuusakoski Oy

Taulut koottiin yhteiseksi, akustiikkaa parantavaksi ja värikkääksi kollaasiksi neuvotteluhuoneen seinälle, jossa ne muistuttavat yhteisestä tekemisen kulttuurista, viestivät yrityksen arvoista ja herättävät keskustelua niistä myös asiakkaiden kanssa.

Kuusakoski ja Tuunaajamutsin ohjelmat.jpg

Lue lisää Kuusakoskesta täältä

Lisätietoa messumattotyöpajasta löydät täältä.